Článek

Deník.cz: Jindřich Holub: Češi jsou hrdí jen občas a krátce

Havlíčkobrodský deník přinesl v rámci série Lidé odvedle článek monarchisty Jindřicha Holuba, člena předsednictva Koruny České, předsedy Spolku pro obnovení Českého království a starosty obce Pohleď.

Co by mohlo monarchistické zřízení Čechům přinést? Především řád, důstojnost a národní hrdost. Češi, bohužel, moc národní hrdosti nemají. Občas jsou hrdí jen tak trochu a krátce. Na české pivo nebo na české sportovce, když získají na olympiádě zlato, ale tím to končí.

Odpadly by ty nechutnosti kolem volby prezidenta. Pozice monarchy je dědičná. Monarcha není ve vleku žádné politické strany. Pro svůj úřad by se monarcha vzdělával už od dětství, učil by se chovat a vystupovat. Znal by etiketu, cizí jazyky, nemuseli bychom se obávat, že udělá v cizině své zemi ostudu, Češi by na něho mohli být hrdí.

(…)

Monarchie u nás má přetrhané kořeny, ale jinak téměř tisíciletou tradici. My máme pořád zafixované to Rakousko-Uhersko, které nám, jak jsme se ve škole učili, neudělalo nic dobrého, a proto bylo jedině dobře, že vznikla první republika.

Přitom i prezident první republiky, Tomáš Garrigue Masaryk, těžil z pohabsburských tradic. Mohli jsme se od Rakouska odtrhnout a být královstvím českým. O tom, že budeme republikou, rozhodla hrstka tehdejších představitelů nového československého státu s podporou USA bez hlasování nebo národního referenda. Monarchisté neusilují o obnovu Rakousko-Uherské monarchie, ale o obnovu Českého království.

Celý článek si můžete přečíst na webu Havlíčkobrodského deníku.

Sdílejte článek:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Sdílejte článek: