Prohlášení monarchistů k aktuálnímu pokusu kriminalizovat údajné šíření poplašné zprávy

Prohlášení
Koruny České (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska)
k aktuálnímu pokusu kriminalizovat údajné šíření poplašné zprávy

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) vyjadřuje zásadní podivení nad úkony v trestním řízení proti mladé ženě za její snahu informovat přátele o údajných chystaných restrikcích. Koruna Česká velmi vnímá, že právo svobody slova a projevu má a musí mít své limity, a má za to, že šíření smyšlených zpráv a zmanipulovaných faktů má být obecně stíháno více než dosud.

V daném případě je však nanejvýš zarážející, jak diametrálně odlišný přístup byl zvolen při hodnocení audio zprávy, zjevně určené pro omezený okruh adresátů, ve srovnání s přístupem k vyjádření oficiálních představitelů, kteří o vyhlášení úplného zákazu vycházení v pátek 20. 3. veřejně spekulovali ve sdělovacích prostředcích, např. MUDr. Prymula dopoledne pro Právo, po 20. hodině předseda vlády A. Babiš, nebo poslanec EU T. Zdechovský v Pressklubu rádia Frekvence 1.

Vzhledem k faktu, že veřejně pronesené spekulace těchto vysoce postavených představitelů státu mají řádově vyšší potenciál poplašnosti, než anonymní audio zpráva neznámé mladé ženy, vyzývá Koruna Česká orgány činné v trestním řízení, aby prověřovaly naplnění skutkové podstaty trestného činu šíření poplašné zprávy bez předpojatosti, avšak se zřetelem k reálné společenské škodlivosti výroku podle významnosti toho, kdo zprávu veřejně šířil.

V Praze dne 25. března 2020

www.korunaceska.cz