Monarchisté vyzvali vládu k zajištění odkladu 3. a 4. vlny EET v situaci pandemie

ing. Andrej Babiš

předseda vlády

Úřad vlády České republiky
nábřeží Edvarda Beneše 4
Praha 1 – Malá Strana

Datovou schránkou

V Praze dne 13. března 2020

Věc:       Veřejná výzva vládě na schválení odkladu zavádění EET ve 3. a 4. vlně z důvodu aktuální pandemie

Vážený pane předsedo vlády,

naše strana oceňuje snahu vlády usnadnit živnostníkům, malým podnikům i sportovním a kulturním organizacím současnou nelehkou situaci, kdy k výpadků zakázek, příjmů a omezování provozu, se přidružuje nejistota stran termínu povinnost zavést elektronické sledování tržeb (EET).

Konstatujeme však, že v situaci, kdy se věcí zabývá Ústavní soud (a poplatníci nemají jistou, zda v krátké době rozhodne) není odložení náběhu EET ve 3. a 4. vlně (jinak plánovaného na květen t.r.) pouze případným pokynem ministryně financí dostatečnou zárukou, na niž by bylo možno se bez obav spolehnout.

Připomínáme, že právě pro situace, jako je nenadálá pandemie, kdy státu hrozí značné hospodářské škody, byl do jednacího řádu Poslanecké sněmovny zaveden institut legislativní nouze, umožňující projednat a schválit potřebné změny právních předpisů ve velmi zkráceném řízení.

Koruna Česká (monarchistická strany Čech, Moravy a Slezska) proto vyzývá vládu, aby navrhla Poslanecké sněmovně vyhlášení stavu legislativní nouze, a v jeho rámci navrhla odložení povinnosti zavést EET pro subjekty, na něž se dosud nevztahuje, a to nejméně o 12 měsíců, kdy snad bude možné očekávat odeznění aktuálně probíhající pandemie Covid 19.

S pozdravem

RNDr. Radim ŠPAČEK

předseda Koruny České (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska)

v.r.