Koruna Česká vítá nákup stíhaček F-35

Předsednictvo Koruny České vítá podepsání smlouvy o nákupu amerických stíhaček F-35 A, kterou dne 29. 1. 2024 podepsala naše ministryně obrany paní Jana Černochová.

Nákup nových bojových letounů posune výrazně dopředu celou naši armádu a posílí také významně naše působení v rámci NATO. Přes všechny předchozí rozpory před plánovaným nákupem a odmítavá stanoviska opozice a části veřejnosti chceme všem připomenout, že naše současné Gripeny jsou již zastaralé a nedokážou poskytnout plnou oporu nejen Severoatlantické Alianci, ale také našim stíhacím pilotům při plnění povinností vyplývajících z mezinárodních smluv a závazků vůči našim zahraničním partnerům.

Varujeme naši veřejnost před těmi, kteří se staví proti předem odsouhlaseným závazkům financování naší armády. Válka na Ukrajině a rozpínající se ruská armáda ve východní části Evropy je pro nás skutečnou hrozbou.

Koruna Česká také vybízí parlamentní opozici, aby se zamyslela nad svými populistickými výkřiky ohledně úspor a omezení výdajů pro armádu. Případná obrana naší země s technikou bývalého Sovětského svazu je pro srovnání jízdou na koních proti tankům.

Koruna Česká vybízí k rychlejšímu jednání o nákupu vyspělé vojenské západní techniky a také by ráda viděla více poptávek naší vlády u našich českých zbrojních dodavatelů.

Koruna Česká také varuje, že nejhorší není absence moderní vojenské techniky, ale neochota podpořit naše vojáky a poskytnout jim dostatečný komfort a vybavení, které budou brzy možná potřebovat více než kdo jiný.

Naše letectvo musí plnit roli plnohodnotného člena Severoatlantické aliance. Nemůže toho dosáhnout tím, že bude nadále používat stíhací letouny třetí a čtvrté generace. Ani předchozí zamýšlené úpravy a nabízené nadstavby švédských Gripenů nebo našich podzvukových letounů L-159 nemohou plně dosáhnout stejných výsledků v případných leteckých střetech a dalších leteckých taktických operacích s nepřítelem.

Lockheed Martin F-35 Lightning II je stíhací letoun páté generace, určený k provádění pozemních útoků, průzkumu a vzdušných obranných misí s technologií Stealth. Vzhledem k tomu, že o něj žádají téměř všechny státy Evropy včetně Spojeného království, bylo by velkou chybou, kdybychom rozhodli o levné nadstavbě a úpravě současných Gripenů. Naše letectvo musí mít maximální technickou oporu a zázemí při plnění úkolů a operací kdekoliv v rámci strategických misí NATO.

V Praze dne 6. 2. 2024

Předsednictvo Koruny České (Monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska)